Home

Venčačka vinogradarska zadruga osnovana je 2. septembra 1903, u selu Banja pored Aranđelovca. Osnovana je zahvaljujući idejama i osnivačkim udelima 18 vinogradara, domaćina iz obližnjih sela venčačkog vinogorja (Banja, Lipovac, Brezovac, Vinča, Pliskovac) kako bi svoje grožđe prerađivali na jednom mestu i potom zajedno nastupali na vinskom tržištu.

Na temeljima ove bogate istorije i uz viziju porodice Čolović da obnovi porodičnu tradiciju svog pretka Koste Čolovića, kao jednog od zadrugara, 2018. godine pokrenut je projekat oživljavanja vinarije radi obnavljanja njene delatnosti, negovanja tradicije i očuvanja visokog renomea koji ovu vinariju prati od samog početka.

Kao krunu nasleđa, porodica Čolović je osnovala vinariju LEGAT 1903 u kojoj se proizvode vrhunska vina prefinjenog ukusa.

Danas, vinarija raspolaže sa 17 hektara vinograda na 390 metara nadmorske visine presađenih sortama Muscat Petit Grain, Viognier, Chardonnay, Pinot Nior i Merlot.

Prva berba je bila 2021. a krajem 2022. godine tržištu su prvi put predstavljena tri sortna bela vina i jedno crveno vino.

 

naša vina

Sale

legat-chardonnay-1

legat chardonnay

Sale

muscat-petit-grain

muscat petit grain

Sale

pinot-noir

pinot noir

viognier

viognier