Aranđelovac
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Subjektivno: 20°C
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 
TO AR

Смотра уметности “Мермер и звуци”

separator
Price
Prevuci dole

Смотра уметности “Мермер и звуци”

per person
Календар Манифестација

Симпозијум скулптуре ”Бели Венчац”

Група уметника и љубитеља уметности из Београда и Аранђеловца далеке 1966. године одлучила се за Симпозијум скулптуре „Бели Венчац“. Истог лета у руднику мермера, познатом од давнина у свету, на Венчацу, седморо уметника клеше своје скулптуре које ће оставити у раскошном амбијенту парка Буковичке бање и тако створити јединствен музеј и збирку скулптура од белог мермера под отвореним небом. Вредна су спомена њихова имена: Матија Вуковић, Ангелина Гаталица, Мира Јуришић, Ото Лого, сви из Београда, Раја Николић из Аранђеловца, Јован Солдатовић из Новог Сада и Шошана Хејман из Израела. Од тада, своје скулптуре су, у оквиру симпозијума „Бели Венчац“ реализовали: Лин Ћедвик, Душан Џамоња, Кјус Кјубрук, Вида Јоцић, Никола Коља Милуновић, Ото Лого, Анте Мариновић, Драгомир Милеуснић, Славољуб Радојићић, Ратко Вулановић, Клод Лост, Ђо Помодоро, Олга Јеврић, Кенгиро Азума и многи други. Више од 200 уметника је реализовало своја дела на симпозијуму „Бели Венчац“ а 66 се налази у парку Буковичке бање у Аранђеловцу.

Посебно смо поносни на домете 44. симпозијума „Бели Венчац“ јер је у Аранђеловцу први пут реализована дугогодишња идеја међу скулпторима светске асоцијације монументалне скулптуре – да неколико уметника направи спрегу својих идеја и уметничког доживљаја и реализују једну скулптуру. Тако је у 2009. години, према идеји тадашњег селектора Антета Мариновића, гостовало пет уметника са пет континената и они су дали предлог за реализацију једне скулптуре, која ће бити изведена на једном од градских тргова у Аранђеловцу. Њихова имена су: Бетино Францини из Италије, Тед Караско из Боливије, Саравут Дуанџумпа са Тајланда, Мохамед Омар Тусон из Египта и Фелипе Тохи са Новог Зеланда.

Фествалски прогрм Смотре уметности ”Мермер и звуци”

На дан 4. јула 1968. године први пут су се огласиле фанфаре и најавиле сусрет звука са мермером и смотру највреднијих музичких, фолклорних, драмских, балетских, књижевних, ликовних и филмских остварења. Посебно место у сећању оних који прате Смотру „Мермер и звцуци“ заузимају истакнута имена разноврсних и реномираних уметника- књижевника, критичара, редитеља, театролога, композитора, диригената, новинара, публициста, политичара, културних посленика. На хиљаде уметника давали су и дају како почетне тако и за будућност 21. века програмске импуилсе и смернице, истрајавајући на одржавању високих уметничких критеријума у одабиру фестивалских програма Смотре уметности „Мермер и звуци“.

Међународни фестивал ”Свет керамике”

Од 1973. године синтези мермера и звука придружују се и керамичари, рађа се Међународни фестивал „Свет керамике“. Већ од наредне 1974. године до данас свакога лета у Аранђеловцу се окупљају наши и инострани керамичари, радећи у најквалитетнијој глини, настојећи да поврате угледа најстаријој уметности цивилизације. У Народном музеју у Аранђеловцу, где се тренутно налази збирка уметничке керамике овог фестивала, чува се око 800 комада уметничких дела насталих на овом симпозијуму Смотре уметности „Мермер и звуци“.

Најзад, остварен је концепт тоталног уметничког фестивала, синкретичког карактера, где се свакога лета сусрећу и креирају све уметничке творевине људског духа уметници из земље и света под знаком Смотре уметности „Мермер и звуци“.
Више информација погледајте  овде

Lokacija objekta