Aranđelovac
Bez padavina.
Bez padavina.
18°C
Subjektivno: 20°C
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 
TO AR

Парк Буковичке бање

Price
Prevuci dole

Парк Буковичке бање

per person

Парк Буковичке бање простире се на површини од преко 22 хектара. Земљиште за парк купљено је још 1849. године и тада су обележене прве стазе, засађено дрвеће, уређен извор и купатило Талпара. Подизању парка у данашњем смислу те речи приступило се 1856. године, када су просечене стазе, образовани дрвореди дуж њих и око дрвених станова за посетиоце формирани травњаци, цветњаци и уређено топло купатило Ђулара. Седамдесетих година 19. века, за време владавине кнеза Михаила Обреновића, Буковичка бања постаје једно од најбоље уређених балнеотуристичких насеља, а реноме најбоље бање у Србији задржава до пред Први светски рат

Старо здање, најстарији сачуван објекат у парку Буковичке бање, репрезентативни пример архитектуре српског романтизма, почео је да гради кнез Михаило Обреновић1865. године као летњу резиденцију династије и скупштински дом.

Најзначајнију измену су бања и парк претрпели тридесетих година 20. века, када је бања била под управом Штедионице дунавске бановине. Током 1933/34. године преуређени су Старо здање, Ново здање и парк, који је из основа био реконструисан. Проналазак термалног извора 1935. године условио је градњу модерног топлог купатила, отвореног базена са минералном водом, хотела Шумадија и рекаптажу извора Ђулара и Талпара.

Од 1966. године парк под Букуљом постаје амбијент највеће збирке скулптура у слободном простору и може се поредити са неколико чувених светских паркова скулптуре, у Сполету, Отерлоу у Холандији или Хјустону и Форверту у Тексасу.

Највећи број скулптура у парку Буковичке бање данас чине вајарска остварења настала у оквиру Међународног симпозијума „Бели Венчац“, а некада су то, углавном, биле бисте српских владара.

Не само да оплемењују простор у коме се налазе, скулптуре у парку Буковичке бање истовремено сведоче и о тенденцијама наше и светске савремене вајарске уметности.

Више парку и његовој историји погледајте овде

Lokacija objekta