Aranđelovac
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Subjektivno: 19°C
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s SSZ
 
TO AR

Музеј

separator
Price
Prevuci dole

Музеј

per person

Народни музеј у Аранђеловцу чува и излаже бројне експонате из области палеонтологије, археологије, етнологије, историје и историје уметности, као сведочанства материјалне и духовне културе која се развијала на просторима овог дела Шумадије. Поред сталне изложбене поставке која сведочи о прошлости града и околине од каменог доба до двадесетог века, посетиоци у Музеју могу видети и изложбу сјајних остварења савремене уметничке керамике.

Од 2. марта 2011. посетиоци могу видети нову сталну поставку, под називом ”Миленијуми”. Поставка вас води кроз миленијуме у којима је подручје општина Аранђеловац и Топола континуирано насељавано. Најстарији изложени предмети говоре о животу неандерталског човека. Ради се о оруђу пронађеном у пећини Рисовачи. На великим плотерима можете видети приказ степе са врстама сисара које су живели у старијем каменом добу у овим крајевима, као и слике које приказују живот неандерталског човека. Централно место палеонтолошког дела поставке заузима костур пећинског медведа. Археолошки део поставке нас води кроз млађе камено доба (6. и 5. миленијум п.н.е.), са предметима старчевачке и винчанске културе. Можете видети осам миленијума стару керамичку посуду, антропоморфне фигурине, керамичку посуду стару 32 века и још много тога. Поставка нас води и кроз бакарно, бронзано и гвоздено доба. Изложени су предмети пронађени у келтским некрополама, који доказују трајније насељавање Келта и у унутрашњости данашње Србије. Античка култура је приказана кроз изложене римске стубове и каменог лава из античког периода. У околини Аранђеловца и Тополе регистровано је 26 касноантичких локалитета, а већину чине остаци римских сеоских вила.

Део поставке чини лапидаријум, у коме су изложени средњовековни надгробни споменици и фрагменти средњовековних цркава и манастира. Међу изложеним споменицима је и споменик из XИВ/XВ века, који указује на постојање до сада непознате српске властеоске породице Живчић (браћа Милдруг, Добруј и Плноша). Већи део натписа је рашчитан, и изненађује до сада непознатом казном извршеном над починиоцем убиства два брата.

Новија историја покрива оба српска устанка. Међу изложеним оружјем се налази и оригинална пушка Танаска Рајића. Можете видети и заборављену прангију, којом су устаници обележавали своје победе. Део поставке који сеодноси на Први и Други светски рат приказује опрему солунског и аустро-угарског војника, али и велики број пушака и митраљеза. Док су се водили ратови, живот на селу је текао својим током.

У етнографском делу поставке можете видети реконструкцију огњишта, типове шумадијског градитељства, предмете које су користили ратари и сточари, али и старе занате карактеристичне за наш крај: опанчарски, ћурчијски и абаџијско-терзијски. Најновија историја се односи на развој града Аранђеловца и Буковичке бање, која ове године слави велики јубилеј – два века постојања. Осим фотографија старог Аранђеловца и Буковичке бање, можете видети и саобраћајне дозволе за фијакер, бањску чашу из 30-их година прошлог века, фотоапарат из 1931, скамију и приказане знамените личности овог краја. Изложба је обогаћена веома информативним и илустративним општим легендама, које омогућавају посетиоцима да сами обиђу поставку, а на располагању су вам и наши водичи и кустоси, уколико желите стручно вођење кроз поставку.

У припреми је допунски едукативни и радионички програм, који ће поставку и вашу посету учинити интерактивном и, надамо се, још интересантнијом.

Lokacija objekta