Aranđelovac
Bez padavina.
Bez padavina.
21°C
Subjektivno: 20°C
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 2 m/s IJI
 
TO AR

Излети

separator
Price
Prevuci dole

Излети

per person

Топола – Опленац

Општина Топола се налази на свега 14км од Аранђеловца, на путу Арандјеловац-Крагујевац. Тополу је основао Карадјордје 1781. године. Градњом утврђеног града 1805-1813. године Топола је постала значајно стратешко насеље и Карађорђева престоница.

Од Карадјордјевог града данас су сачуване само две куле на јужној страни и конак измедју њих, као и део северног и источног зида. Куле су имале отворе за топове. Карадјордјев конак је камена градјевина са неколико соба, подрумом и терасом. Била је то једна од највећих градјевина у Србији у Карадјордјево време. Данас, у конаку је смештена стална изложба личних предмета Вожда и аутентично оружје из Првог српског устанка међу којима је и оригинални Карађорђев топ познат под именом “абердар”. На топу недостаје десна ручка коју је краљ Петар И Карађорђевић искористио као основу за све крунидбене инсигније.

Карађорђева црква посвећена Пресветој Богродици, саградјена 1811-1813 је једнобродна камена градјевина са звоником на западном зиду. Фреске које су се задрзале до данас, дело су сликара устаника, Петра Молера. Уз западни портал подигнута је спратна кула звонара, такође одкамена, која је истовремено служила и као одбрамбена кула.

У дворишту конака се налази споменик Карадјордју, рад вајара Петра Палавичинија, подигнут после И светског рата.

Опленац

На опленачком брду доминира и складом и чистотом линија задивљује монументална црква Св. Ђорђа, задужбина краља Петра И Карађорђевића.Бисер српсковизантијског градитељства, петокуполна грађевина са фасадом од белог венчачког мермера, оставља без даха и речи сваког посетиоца: у свечаној и узвишеној тишини са њених зидова гледају вас српски свеци и владари саздани од 40 милиона стаклених коцкица у 15.000 боја. Мозаици су копије најлепших фресака српских средњовековних цркава и манастира. У крипти опленачке цркве, претворене у маузолеј и отворене за посетиоце средином прошлог века, сахрањени су чланови династије Карађорђевић.

Западно од цркве налази се Петрова кућа, првобитно намењена, као црквена кућа, пароху цркве. Зидана је по пројекту Косте Ј. Јовановића 1910. године. Постављена је као привремена зграда са шест просторија, у којима је требало да станују градитељи цркве. Испод зграде урађен је подрум за смештај алата и грађевинског материјала. У њу се, међутим, први уселио краљ Петар, како би могао да надгледа радове на цркви те је од тад позната као Петрова кућа.

Манастири

На обронцима шумовитог Рудника, у крајолику изузетне лепоте, скривени су српски манастири, у прохујалим вековима рушени и паљени али увек изнова градјени и обнављани: манастир Никоље, Вољавча – манастирски комплекс са конаком и црквом Св. Архангела Михаила и Благовештење.

Благовештење

Манастир Благовештење, у селу Страгари вероватно потиче из XИВ века, мада није поуздано утврдјено ко је градитељ, а ни тачно време градње. Нартекс, који је виши од саме цркве, и звоник су додати у XВИИ веку. У исто време црква је и осликана, али је уметник имао мало знања и вештине. Иконостас са добро осликаним вратима (XВИИИ век) потиче из XВИИИ и XИX века.

Вољавча

Вољавча манастир са црквом посвећеном Архангелу Михаилу у селу Страгари, задужбина је Михаила Кончиновица, моћног феудалног господара у другој половини XВ века. Црква је реновирана 1796 – 1797. године.

У конацима манастира одржан је први Правитељствујушћи совјет Карадјордјеве Србије, са протом Матејом Ненадовићем као председавајућим. Манастир поседује малу колекцију икона и других предмета уметничке и историјске вредности из XВИИИ и XИX века.

Никоље

Манастир Никоље са црквом посвећеном св. Николи у селу Шаторњи, близу Страгара, подигао је Никола Дорјечновић, родјак деспота Стефана. Црква је обновљена 1817. Испод фресака из 1850. могу се видети трагови оригиналних фресака из 1425. год.

За детаљан план тура и време организовања излета контактирати Инфо центар 

Lokacija objekta

Za detaljan plan tura i vreme organizovanja izleta kontaktirati Info centar