Dobitnici Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre za 2018. god., naujglednije evropske nagrade u ovoj oblasti, objavljeni su danas od strane Evropske komisije i Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem.

Među ovogodišnjim dobitnicima našao se projekat obnove Paviljona Knjaza Miloša u Bukovičkoj Banji, Aranđelovac. Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa.

Dobitnici će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. Juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa. „Dobitnici ove nagrade su dokaz da je naše kulturno nasleđe daleko više od sećanja na našu prošlost; ono je ključno za razumevanje sadašnjeg vremena i resursa koji se tiču naše budućnosti“, izjavio je Plasido Domingo, renomirani operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

Građani širom Evrope i sveta imaju mogućnost da glasaju putem interneta za Nagradu publike i na taj način obezbede podršku projektima kako iz svoje zemlje, tako i iz drugih evropskih zemalja. Dobitnici nagrada će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada Evropskog kulturnog nasleđa, zajedno sa evropskim komesarom Tiborom Navračićem i maestrom Plasidom Domingom, 22. juna u Berlinskom kongresnom centru. Tokom ceremonije u Berlinu, među ovogodišnjim pobedničkim projektima biće proglašeno i sedam Grand Prix nagrada, uz koje se dodeljuje novčana nagrada u iznosu od 10.000,00 eura, kao i Nagrada publike, za koju će građani širom Evrope glasati u narednom periodu.